söndag 25 september 2011

Lasagne

Igår lagade vi lasagne! Gott som vanligt, men extra fint blev det av att vi även la i de smörstekta rotfrukterna som blev över från tonfiskmiddagen! Då vi är lata blev det rester idag, men ingen var ledsen för det, den blir ju bara bättre dagen efter!



Lasagne

1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
500 gram blandfärs
1 burk krossade tomater ( ca 400-500 gram)
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
salt & peppar

lasagneplattor
2 tomater - delade i skivor
ev. mjuka rotfrukter
ost, jag använde parmesan

Bechamelsås
100 gram smör
1 dl mjöl
1 liter mjölk, uppvärmd
muskot
salt & peppar

Ugnen står på 200 grader. Svetta lök och vitlök i olja, tillsätt sedan färsen. Häll därefter i de krossade tomaterna och kryddor. Jag tillsatte resterna av rotfrukterna i köttfärsåsen. Låt koka ihop, under tiden gör du bechamelsåsen.

Mjölken värmer du innan du startar med såsen, akta så det inte bränner i botten eller kokar. Smält smöret i en annan kastrull, och häll i mjöl. Vispa konstant och häll ner den varma mjölken i jämn takt. Vispa som en galning tills allt är slätt och tjockt och bra! låt puttar ca 5 minuter. Smaksätt med lite riven muskot, salt & peppar.

Varva lasagneplattor, bechamel och köttfärssås, lägg något lager tomat när du känner för det, gärna på toppen. Hyvla över parmesanost på toppen, grädda i ca 40 minuter, eller tills pastan är genomkokt.

Servera med creme fraiche och sallad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar