tisdag 19 juni 2012

Rabarbersylt

Med överflöd av rabarber i kolonistugan har jag behövt komma på lite olika sätt att använda den. Denna gång blev det en god sylt.


















Rabarbersylt

400g rabarber, fryst eller färsk, uppskuren i mindre bitar.
2 1/2 dl syltsocker 
1 vaniljstång, delad på längden
1/2 dl vatten


















Koka ihop alla ingredienser så sockret löser sig, låt puttra ihop en liten stund. Häll sedan upp i väl rengjorda och torra glasburkar, låt svalna. Förvara kallt.

Det blir en relativt söt sylt som är gott till mycket. Jag har använt den som sylt i en tårta. Man kan ha den till en god skarp dessertost, eller kanske som fyllning i hallon-uhmp-rabarbergrottor.






Kokostoppar

Sötsug resulterade i kokostoppar! (Leilas recept ursprungligen)
Jag gjorde halv sats och det funkar lika bra, men här är hela receptet:


















Kokostoppar (ca 20 st)

50g smör
1 dl socker
2 ägg
5 1/2 dl kokos

Smält smöret. Blanda resterande ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och rör ihop. Låt vila i ca 10 min. Under tiden kan du dra igång ugnen på 175 grader. Forma till toppar på ett bakplåtspapper.
In i ugnen i ca 15 min. ÄT!




onsdag 13 juni 2012

Fuskkött


Ibland köper man omotiverat tråkigt kött. Man tänker att det kan vara bra att "slänga på grillen", färdigt och enkelt… Men nä, det blir ju aldrig speciellt lyckat. Då är det läge att pimpa a lá Jamie Oliver!





















Fuskkött a lá Jamie

Färdigköpt flintastek, Bbq kryddad…..
Sötpotatis
Fast potatis
Salt & Peppar
Cayennepeppar

Yoghurt
Pressad vitlök
Hackad mynta
Hackad koriander

Skär potatisen i rejäla bitar, lägg på plåt tillsammans med lite olja, och krydda. 200 grader, ca 30 min.
Rör ihop såsen, ringla lite olivolja på.
När potatisen ser ut att vara halvvägs klar, dra på en grillpanna med lite olja på högsta värmen, vänta, till sen är riktigt het. Lägg på köttet, och låt ligga ca 4 min per sida, rör inte för mycket. När köttet är precis genomstekt, ta av och låt vila i ca 5 min. 

Lägg upp allt på en skärbräda (det är här Jamie kommer in i bilden) och strö över lite koriander.

Det blev faktiskt bättre än väntat- Gott!



måndag 11 juni 2012

Dolmades

Ännu en gång är jag tillbaka. Nu har ComHem, efter 1 månad... fixat mitt internet! Det firar vi med "Dolmades" - Vinbladsdolmar. Dessa lagade jag då det var min tur att fixa maten till vår middagsklubb som jag och 3 pinglor har varje månad. Grekisk tema skulle det vara och då passade dessa godingar perfekt! Igår lagade jag dem igen, men glömde fota innan de tog slut..... vansinnigt gott, våga prova!




Dolmades

500 g blandfärs
4 st finhackade salladslökar
3 mellanstora mogna tomater - rivna på rivjärn! :-)
3 msk hackad persilja
2 tsk torkas mynta
salt & vitpeppar
1 tsk kanel
100 g okokt ris (gärna långkornigt)

1 burk vinblad i lag
50 g smör
1 citron

Stek blandfärsen, när den har brynts lägger du i salladslöken, låt svettas med i någon minut, salta och peppra. Tillsätt, tomat, persilja, mynta, kanel, ris. Stek i några minuter, och smaka av, är det lagom kryddat? (Det tillkommer mycket smak av vinbladen sen) Låt svalna.

När köttblandningen svalnat, ta fram vinbladen och ta försiktigt loss dem från varandra, troligtvis behöver du inte alla blad i burken, jag har sparat en klump i den lag som kom med burken.

När du har ett blad, vänd den glansiga sidan ner mot bordet, lägg på lite kött, och rulla ihop precis som en vårrulle. -Över, in med sidorna, rulla ihop.

Täck en stor kastrull med lite trasiga blad, lägg sedan alla dina färdigrullade dolmades i lager, först ett lager, sen om det behövs kan du göra ett lager till. När alla ligger snyggt ihoptryckta i kastrullen lägger du på smöret, gärna skuret i tärningar. Lägg på en upp och ned vänd tallrik som precis ryms i kastrullen på dolmarna, för tyngd. Häll på 7,5 dl vatten, pressa i hela citronen.
Låt koka upp, sänk sedan värmen så det småputtrar. Det ska puttra på i ca 1 h!

När dolmarna har puttrat i 1 h, ta bort tallriken, ta ur dolmarna - avnjut med tzatziki.