måndag 8 april 2013

Fördelsedagslamm

Hej igen! Tiden rullar på fort som vanligt. I förra veckan fyllde jag år och lagade lamm med grönsaker. Sen blev det en enkel tårta med lite vänner dagen därpå.

Lammstek

ca 1 kg urbenad lammstek
3 st vitlöksklyftor
1 citron
1 msk hackad rosmarin
olja
salt & peppar


Värm ugnen till 250 grader.
Stöt vitlök, pressad citron + zest, rosmarin och olja i en mortel. Salta och peppra lammet, gnid sedan in smakoljan ordentligt.
Sätt in lammet i ugnen på ett galler ovanför en långpanna, när lammet fått färg (detta steg kan du även göra i stekpanna om du vill) så sänker du till 120 grader. Låt lammet gå till ca 60 i innertemperatur. När du tar ut det ska det vila i ca 10 minuter under folie.

När lammet vilar kan du steka valfria grönsaker, jag valde sparris och squash. När grönsakerna är lite mjuka kan du riva över lite citronzest. Glöm inte att smaka av med salt och peppar.





























Brownietårta med bärgrädde


120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen

vispad grädde och frysta tinade blåbär och hallon (går såklart även med färska)

Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. 
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. 
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. 
Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.

Blanda vispad grädde med de tinade eller färska bären och fördela på den helt svala browniebotten. 

Receptet på tårbotten kommer från Ica.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar